Arkitekten på besök.

Efter att vi tagit beslutet att köpa gården traskade vi runt i sly och klev och klättrade bland bråte för att mäta allt! Allt! Längder, höjder, bredder, djup i brunnen, djup i kaffetermosen, gluggar, takpannor, sprickor, öppningar, fönster. Metrar och centimetrar och kvadrater hit och kvadrater dit. Efter det tillverkade vi en ”skiss-ritning” för att överhuvudtaget kunna börja spåna på hur vi skulle placera rum och funktioner. Vanligt hederligt vitt omslagspapper från Ica och blyerts och linjal duger alldeles förnämligt; inget man ska förakta.

 

20160429_202409

Bärande väggar innebär begränsningar eller möjligheter. En uppmurad bakugn, gigantisk, stor som ett rum i sig, innebar begränsningar. Kolla skissen, till vänster.

En murad innervägg visade sig däremot bli till möjligheter. En murad innervägg som inte, läs: inte, går ända upp till taket, är något vi drömt om i evinnerliga tider; ända sedan dagen för många år sedan vi såg en sådan vägg. Så vips, där gick den  drömmen i uppfyllelse!

 

loftet

I det andra huset var det många väggar hit och dit; små skafferier varav en trappa upp till vinden, i ett av skafferierna, små prång som vi aldrig någonsin kan förstå vad de använts till.

detta

 

En vägg mitt i ett fönster, en dörr i en vägg som när den öppnades inte innehöll något annat än … en vägg!

 

garderoben-med-en-vagg

 

Vintern innebar mycket kreativt kaos när vi studerade våra skisser. Man kommer till ett stopp där det inte går framåt så då tar man hjälp av arkitekten! I flödande sol från en blå maj-himmel kom hon så med tåget från Malmö. Vi hämtade upp henne på stationen i Ystad. Aldrig setts förut! Kännetecken: Hon: Grön ryggsäck. Vi: Glatt par i 60-årsåldern. Vilka underverk dessa arkitekter kan göra! Det låter som poesi när de talar: “-Ljuset ska flöda in från den öppningen. “-Ser ni att det blir en axel här?” “-Här ovanför köket kan det bli ett loft. Tänk att stå här uppe och titta ner mot köket och känna kaffedoften!” “-Å här skulle va fint med en trappa. Några takfönster där uppe så att ljuset kan strila ner i vardagsrummet.” Vi ser med fascination när hon på datorn trollar fram det ena efter det andra. Klick här och klick där. Själva står vi bredvid och prasslar med vår skiss i omslagspapper. Tekniken går framåt kan vi konstatera.

 

bild-pa-roxy

Vi diskuterade vidare; ta upp öppningar i icke bärande väggar, ta upp hål i väggen för fönster, en trappa hit och ett kök dit! Men hur ska vi göra med den fantastiska gigantiska bakugnen? Hjärtslitande att montera ner detta konstverk! Men nöden har ingen lag; den måste monteras ner! Men det finns ju inget som hindrar att den byggs upp på nytt! Utomhus kanske?

Så dimper ritningarna ner. Inte i postlådan utan i mailboxen och kanar vidare ut i skrivaren. Hänförd är ett milt uttryck! Kul att jämföra skisserna på vitt omslagspapper från Ica med arkitektens! Två mycket smala och långa hus har nu fått sina fina planlösningar!

20160625_214942