Bevarande.

Lyckliga augustidagar har det varit på Österlen! Lyckliga, därför att stadsarkitekten på Ystad kommun var snudd på salig över presentationen över vårt ”lilla” renoveringsprojekt. Stort tack till arkitekten som var med oss och höll i trådarna och presenterade ritningar! De var tacksamma för att vi inte ville ha pool och tacksamma för att vi inte ville asfaltera innergården. Tacksamma att vi vill bevara så mycket av husens ursprung. ”Ville”; nu får vi ju inte göra, i princip, några ändringar då gården är av ”riksintresse”! Det visste vi inte med säkerhet när vi köpte gården. Vi hade bara hört på omvägar att det eventuellt kunde vara så. Så arkitekten har fått att göra: Fönster och dörrar ska detaljritas så att nya, likadana, kan tillverkas.

Ska det grävas blir det länsstyrelsen som ska kolla fornlämningar först. ”-Ni får inte sätta en spade i jorden”, så sa dom, ”-utan att arkeologen först har kollat”. Ska det snickras, målas och byggas är det Riksantikvarieämbetet och Länsstyrelsen som ska säga sitt. Däremot var det fritt fram att byta och laga taket utan tillstånd! Tack! (Byggställningarna ligger i den stora ladan!)

Skadeangrepp. Anticimex kom och gick efter att ha bankat lite här och stuckit lite där med en kniv och sagt på redi skånska: ”-Inga problem här! Heuset är ju från 1850 å då finns dä inga skaodedjeur!”. Efter att gubben gått kom det en annan gubbe. Gjorde det inte; det kom en kvinna! Hon var intresserad av svamp. Vi har kantareller, Karl-Johan och några ostronskivlingar, sa jag. Men hon var ju intresserad av hussvamp. Förstås. Hon konstaterade snabbt att det inte fanns någon hussvamp i virket. Lite ruttet här och där, däremot, det kunde vi ju konstatera. Allt ruttet ska bytas ut till friskt virke, informerade vi. Bra, sa kvinnan! Upptäcker ni något mer under arbetets gång gör vi en ny besiktning. Sen tuffade hon i väg i sin bil mot horisonten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Brunnen. Vidare har vi nu grundligt gjort en undersökning av brunnen som vi fann på innergården. Vi har hört skräckversioner om vad som kunde finnas på botten i den handgrävda 3 meter djupa brunnen: Döda råttor och ormar, levande ålar, gyttja och slam, lik och gud vet vad! Men inget av detta fann vi. I stället glasklart vatten med sandbotten och till och med snäckor på botten. Någon som vet hur snäckorna har hamnat där?!?!?

Vi har pumpat ur vattnet tre gånger och tack vare ett bra tillflöde fylls brunnen snabbt igen. Nytt fräscht och friskt vatten vilket är nödvändigt när vi ska skicka in prover för vattenanalys. Kommer vi att kunna dricka av vattnet i brunnen eller kommer det bara att duga till att vattna med? Lite skeptiska är vi när det gäller om det är drickbart med tanke på alla bönder som far runt som skottspolar runt husknutarna om våren, med gifttunnor och besprutar grödorna. Hört talas om ”som i en dimma?”. Men trots tvivel ändå en ljuvlig känsla att kunna se hur det sakta flödar in vatten nere på botten när brunnen är tömd! Brunnen är mycket vacker nere på djupet. Handgrävd och klädd med stora runda stenar.

blogg-brunnen

 

blogg-brunnen-kopia

 

 

Container. Lycka också över snabb service när det gäller att få container på plats för att slänga byggavfall: Ringer till containermannen kl 10.15 och får till svar: ”Vi kommer direkt efter lunchen”!

 blogg-hagstroms-container

 Fynd! Dags att gräva ur verandan. All växtlighet som ätit sig in, inklusive jord som bildats under fyrtio år, måste bort. Vi tar stora skyffeltag och hivar ut genom ”fönstret”. Men vi upptäcker snart att det finns glas med i jorden. Stopp ett tag! Försiktigt! Vad är detta? Vackraste glasburkarna!

 

blogg-glasburkar

 

 

blogg-glasburkar-kopia

 

Mjölkpaket.

Dags att börja bryta upp golv i rum nr två. Kofoten i högsta hugg. Bänd upp. Första plankan. Knak och lite brak. Lossnar fint. Nästa planka. Knak och lite brak. Lossnar lika fint. Men lite konstigt; det finns ingen jord under plankorna. Bara tomt. Planka nr tre. Va? Vi kan konstatera att det finns mer golv under planka tre. Vi bänder upp planka fyra och fem och sex och vad vi skådar är en trappa. En trappa som leder neråt, under golvet! Hämta en ficklampa!

 

blogg-stefan-kryper-ner

 

Vi tänker på arkeologen som skulle undersöka allt på denna gård. Kan det ligga en kung begraven under huset? Hittade de Heliga Birgittas grav, egentligen? Blev hon verkligen begravd i Rom?

Hur som helst så fortsätter vi att dra upp alla golvplankor och förundras och konstaterar, flera svettiga timmar senare, att vi har hittat en ”typ” källare.

 

blogg-kallarrummet-e

 

Vi förundras också över grundens fundament: en stenfot på si så där 80 – 100 cm bred!

 

kallarutgravningen

 

blogg-kallarrummet-d

 

Frågan dyker upp efter att ha konstaterat att det är ett vackert källarutrymme: Ska vi spara utrymmet? Går det att använda till något? Det är lågt i tak. Ska vi fylla igen det? Frågor som inte får svar denna dag.

Det enda vi hittar i utrymmet är ett tomt mjölkpaket. Vem lade det där? Kommer vi någonsin att få veta?

 

blogg-kallarrummet-g