Efter några veckor som nya innevånare på Österlen, börjar det bli vardag även här. Ögonen har börjat vänja sig vid böljande kullar, horisonter, loppisskyltar och B&B. Kroppen börjar vänja sig vid långa arbetsdagar med grävning och spikning och sågning och takläggning och det går, förvånansvärt snabbt. Tur med vädret har vi verkligen haft, inga gassande soldagar men lite moln/regnskvättar/sol om vart annat. Här finns ju ingen tid för lata dagar på stranden i bikini, så oss har det passat fint!

Vi sätter fullt fokus på B&B-huset. Nytt tak är lagt. Plåtis har varit här och fixat hängrännor. Väggar är rivna (icke bärande). Utgrävningarna är snart klara att fyllas med ett isolermaterial som heter Hasopor. Eller ska vi ha makadam? Om Hasoporisolering berättas i ett inlägg längre farm.

Men som sagt: Fokus på B&B. Snickarna kom. Rutinerade. Snabbt gick det. Ränna att kasa ner teglet på snickrades ihop. Ner med det  gamla teglet i rasande fart. 150 år gammalt taktegel, helt felfritt förutom någon sprucken, så det ska upp igen!

 


 

Efter takpannorna åkte ströläkt och bärläkt ner. Blir hur mycket som helst!

Underliggande spåntak revs ner. Det kändes som det aldrig tog slut.

 

Det blev drivor med kopiösa mängder. Otroligt att varje spån är ditspikat för hand och en spik i varje spån. Men så var det och så blev det när spikarna börja tillverkas industriellt. Självklart skapades en ny marknad, precis som idag, ni vet torrschampo, doftstearinljus mm. Sopa ner från loftet och killen med lastaren kom “som vanligt” och körde bort allt från marken. Fin utsikt ut mot den gamla landsvägen som går genom vår historiska radhusby Hagestad när takstolarna blev avklädda.

 

 

Byggmästaren och snickarna diskuterar förmodligen tekniska lösningar. Gäller både att laga/mura väggen som längsgående balk måste vila på OCH att taklutningen var olika på de olika tak”halvorna”.

 

Skorstenen var ingen rolig historia. Skev och vinglig så den måste ner. Men muraren ska komma, har han sagt, i augusti, och mura upp en ny. Det får vi väl hoppas; det känns alltid lite scary med hantverkare och att di lovar och lovar…!

 

Och så var taket avklätt. Intressant att se hur takstolarna är gjorda av rena rama trädstammar; breda nertill och så avsmalnande mot toppen, som om de har varit ute i skogen och fällt en fura, rakt av, och forslat hem och spikat upp!  Lite krokigt och lite snett.

 

 

 

 

 

Som ett konstverk, tycker vi, när de gamla pannorna kom på plats!