BAKÅT. FRAMÅT.

 

2015 juli:  Efter många års sökande efter någon magisk plats på Österlen uppenbarar sig den trelängade gården som vi faller pladask för!  Totalt igenväxt. Totalt förfallet. Men vi tvekar inte!

 

 

 

 

2016 juli: Ett år går, vi åker tur och retur Småland – Skåne otaliga gånger för att förbereda och planera renovering.

2017 juni: Två år efter upptäckten är flytt från Småland till Skåne är avklarad. Huset i Småland är sålt. Nu är allt på riktigt och vi trycker på startknappen! Sommarjobbande ungdomar och två professionella takläggare anländer.

 

 

Nu blir det extremt hårt fysiskt arbete med svett, inga tårar, och flera meter plåster för lite blod och blåsor i ”nävarna”. Det tillkommer lika extrem planering och logistik för att vi alla skulle uppleva att jobbet går framåt med rivning och grävning. Vi vill se resultat varje dag. Tillsammans gräver vi ur två husgrunder, byter ut två gamla tak till två nya, bryter och bänder upp trägolv, fyller igen två källare, slår ut gamla ruttna trasiga fönster och dörrar, lagar ytterväggar, river sneda murstockar, skövlar värsta djungeln för gräsyta och parkeringsplats, river innerväggar, murar nya innerväggar och skorstenar, gamla vackra spisar bärs ut och ställs i ladan, innerdörrar sparas, världens vackraste uppmurade bakugn plockas ner (katastrof!) …vi vet inte hur lång listan skulle bli om vi hade antecknat varje rivningsmoment.

 

 

 

 

När det mesta var borttaget och rivet var det nog, med facit i hand och med en titt på all fotodokumentation, vi kunde konstatera att det nog var i sista stund vi räddade detta hus från rivning. Ett hus byggt 1850 som stått tomt de senaste fyrtio åren.

 

 

 

 

2018 juni. Nu är det slut med att fylla släpet med rivningsmaterial, ha koll på återvinningscentralens öppettider, sortera brännbart och icke brännbart och lägga ut annonser på Blocket. Vi börjar på en helt ny fas, med att återuppbygga, ersätta och fylla det rivna och tomma med nytt. Det känns verkligen märkligt hur fokus ändrar riktning. Mer än 20 nya fönster ska beställas och handmålas, dörrar ska beställas i samma modell som originalen, tre nya kök ska ordnas från Ikea. Innerväggar ska kalkputsas, takfönster på övervåningen ska monteras. Var köper vi trappor? Vilka material ska vi använda för att fortsätta behålla huset friskt dvs vilka fallgropar ska vi undvika i materialväg för inte ramla i ”syntet/acryl”-material-fällan? Vi inspekterar hus-skalet och reviderar vår ”att göra”-lista: Göra först, göra sedan och göra sist. Planering och logistik.

2018 november: Idag har nya avloppsrör bäddats ner i makadam, golvvärmeslingor monterade, betongplatta är gjuten. Ledningar och rör sticker ut, sticker upp och hänger ut och hänger ner ÖVERALLT. El är indragen, avlopp är grävt och reningsverk installerat och nergrävt i åkern. Jordvärmeslangar har plöjts ner i åkern. Tre nya Ikeakök ligger klara för leverans, nya dörrar blev insatta i början av veckan, de nya fönsterna har jag handmålat under 1,5 månad och det sista sattes i sin vägg-glugg för två veckor sedan. Plåtslagaren satte dit fönsterblecken i går. Ny takpanel sätts och jag målar… igen. Invändig isolering av ytterväggar med träullit pågår varje dag och vi står inom ca en vecka inför något vi aldrig gjort tidigare: Kalkputsa träulliten.  Mer än ett ton kalkbruk står klart att blandas med vatten som ska sprutas på med ett specialverktyg! Vi våndas med blandning av förtjusning att vi ska klara av det!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I går när vi för första gången klev in genom nya fina dörrar och kunde titta ut genom hela nya fina vackra fönster blev allt verkligen på riktigt! På riktigt! Det har blivit ett hus! Vi har ju sagt från dag ett: ”-Tänk när vi har fått nya fönster och dörrar”. Nu behöver vi inte tänka på det mer! Men å andra sidan dyker det upp nya tankar: ”- Tänk när vi ska sova här för första gången och tänk när våra första B&B-gäster kommer och tänk när vårt nästa hus står klart. Och tänk när ladan blir klar”

. Det är ju egentligen inte “Två hus på Österlen”. Det är faktiskt tre. Nu: framåt!