Puts

Det var lite si och så med kemilektionerna under skolåren. Jättetråkigt och obegripliga kombinationer med bokstäver och siffror. Luktade lite starkt, fränt och mystiskt i kemisalen, ungefär samma upplevelse som vid besök hos skolsköterskan. Men så plötsligt står en där, 50 år senare, med en säck på 1,2 ton kalkbruk från företaget Målarkalk. Kemilektionerna återkommer som i ett töcken när muraren och byggnadsvårdsexperten börjar prata om  neutralt Ph, oxidering, hydrualiskt, diffusion, karbonatisering…

Sammanfattningsvis (vi lämnar de kemiska begreppen för en stund) så kom äntligen efter några års väntan, dagen, stunden, klockslaget då vi ska börja putsa innerväggarna! Tittar vi tillbaka på hur väggarna såg ut för mer än ett år sedan, då vi hade dragit bort trasiga tapeter och innan vi ersatt fallfärdigt obränt lertegel med bränt tegel… sprickor i väggar, tegel som saknades… ja, det var ingen rolig syn. Samtidigt murar vi “bort” spår från husets begynnelse, 1850. En dörr t.ex på gaveln som har varit husets “fin-ingång”. Det är trist.

Steg två, efter steg ett = inköp kalkbruk, i processen innebär inköp av en tvångsblandare. Som en stor gigantisk matberedare alternativt bakmaskin. Här hälls kalkbruk och vatten i och sedan ska det blandas i 20 minuter till en härlig smet. Locket på.

Steg tre blir inköp av en putsspruta. Utseende som en gigantisk potatispuré-press. Istället för potatispurépressens hundratals små hål finns det i putssprutan fyra hål där putsgeggan ska trycks ut med ett hiskeligt tryck. För att få trycket kopplas den självklart till en slang som är kopplad till en kompressor.

Steg fyra blir inköp av en kompressor. Å vilken kompressor! Som ett rymdsatellit från 1700-talet. Fynd på blocket för 1000:–. Säljaren fick ingen ordning på den, han sa att den inte gick att laga. Vi lyckades hitta en elektriker som lagade den för TVÅHUNDRA KRONOR!

Börja putsa väggen!

Sedan var det bara att börja! Först är det reglat vid ytterväggarna och klätt med träullit, en blandning av träfibrer och cement. (Någon ull är det inte tal om!) Luft bakom så vi får en bättre isolering och allt andas.

Det går inte att täcka en hel vägg med puts på en gång. Detta beror på att putsen efterbearbetas för hand i tre steg vilket tar ganska lång tid. Hade en hel vägg täckts med puts hade den börjat torka vid väggens slut innan vi hade “hunnit fram”!

Efter det tar vi blöta penslar och borstar i olika modeller och stryker den blöta otroligt mjuka putsen med, tills vi är nöjda med ytan.

Många vill ha superjämna lodräta väggar. Vi vill ha lite buckliga och ojämna, låta strukturen från den gamla ojämna väggen finnas kvar.

Det färdiga resultatet

Nu har varmluftsfläktar och avfuktare stått på i ca en vecka. Det blir en dyyyr elräkning! Väggarna har fått en ganska grov yta. Blev kanske lite för grovt men detta var ju vårt första putsarbete. Nästa lägenhet försöker vi få ytorna något jämnare. Innan vi målar måste fukthalten mätas då färgen är anpassad till kalbruk. Vilka färger ska vi välja? Ska vi ha det vitt eller välja färger från 1800-talet?!