“Vårt privata”; alltså ett av gårdens tre hus varav ett ska bli vårt eget privata hus. Visserligen heter sidan “Två hus på Österlen” där ett av husen är vårt B&B och det andra är det som vi kallar “vårt privata” som vi  renoverar. Det tredje huset är en skruttig men magnifik och reslig gammal  byggnad med plats för traktorer och jordbruksmaskiner. Bloggen har till 99% gett utrymme för renoveringsarbetet med B&B men nu är det hög tid att bekanta sig lite närmare med vårt hus, där vi själva ska ha vårt kryp in.

Ska vi börja med kartan från 1734? Det har varit en väldans lång historia med det som som ska bli vårt privata hus. Det är byggnadsnämnden som stökar till det hela tiden. Vi lämnade in bygglov för flera år sedan vilket är nödvändigt då Hagestad är en kulturskyddad radby. Första var det en byggnads antikvarie som ville vi skulle bygga utbyggnader med tiljor. Sedan gick hon i pension. Då kom det en ny som tyckte det mesta var bra. Men då kom en tredje och tittade och sa att vi skulle ändra på ganska mycket.

Så vad vi har fått hittils är ett schakttillstånd vilket innebär att en får gräva ur och fylla på med makadam och lägga ut avlopp och laga väggar.

Men ta mig tusan! 2018 11 28 dimper ett brev från Ystad kommun ner i brevinkastet. Jag sprättar upp och ett “Starttillstånd” konstateras! Jubel och halleluja!