En dag i Hagestad.

Livet och vardagen i Hagestad radby ter sig definitivt annorlunda idag jämfört med för 1000 år sedan! På 1700-talet fanns ca 50 gårdar och trots att det idag endast finns13 gårdar kvar, har byn bevarat sin unika karaktär av radby. Idag är den en av Europas bäst bevarade radbyar! Orsaken till ett mindre antal gårdar idag, härstammar från 1818-års jordbruksreform, det så kallade ”skiftet”, då större delen av gårdarna flyttades ut till nya boplatser. En dag i Hagestad 2019, mitt ute i åkerlandskap så långt ögat når, behöver inte kännas varken ödsligt eller sysslolöst. Det kan istället innebära flera intressanta möten med människor och upplevelser på en och samma dag om du så önskar! Kliv ut genom ytterdörren på morgonen och promenera femtio meter till grannen.

”Här visar Karin Palola sitt måleri i akvarell, akryl, och bläck. Hon varierar motiven mellan skogslandskap och interiörer. Gemensamt för målningarna är en svart humor och en lek med färgkombinationer. Hennes och syster Ulrikas Undantagspark som ligger i direkt anslutning till Karins utställning är alltid öppen för besökare för att sitta ner en stund i skuggan eller gunga under lindarna.” Väljer du att besöka systrarnas ”Undantagspark” kan du promenera vidare ut, på andra sidan parken. Då står du mitt emot Karl-Fredrik på Eklaholm.

Han beskriver sin verksamhet så här: ”Livet på Österlen! På denna anrika gård finner du inredningsbutik och blomsterbutiken Eklaholm Flower Bar, pelargonhuset, Köksträdgården och Magasinet. Hållbarhet, återbruk och lokalodlat!”

Nu kanske det är dags för lunch? Hoppa på cykeln och ta en tur till Södra kompaniet. ”Här röks och torkas korv och chark av lokala råvaror, utan tillsatser. I restaurangen serveras det både korv, kött och vegetariskt tillsammans med lokal öl och glass”. Efter lunchen cyklar du tillbaka och intar ”kaffe på maten” hos Maria på Reunion home och café Blå elefanten. ”En plats, en oas och en värld av njutning; inredning, textilier och dofter från Österlen till Orienten tur och retur. Här kan kaffet avnjutas med hembakade kakor alternativt smörrebröd.”

Eftermiddagens sista upplevelse i Hagestad finner du när du lämnar Maria på Blå Elefanten och fortsätter västerut utmed bygatan. Du kommer till ”Antika butiken som är byns gamla lanthandel, som har förvandlats till antik- och kuriosabutik, en mycket personlig sådan. Här hittar du gamla bruksföremål, textilier, möbler, leksaker… Stort och smått, både välkända föremål och väldigt udda. Allt noga utvalt.”

Om du avverkat alla fem sevärdheterna under dagen så vill du förmodligen uppleva en stunds vila för kropp och själ? Packa en picknick-korg, kanske badkläder och en filt och cykla eller ta bilen ner till Sandhammarens helt fantastiska strand. Vit, mjuk och förhoppningsvis solvarm sand på fötterna. Filten. Kaffet. Horisonten. Kanske ett dopp?

Och det kommer en ny dag! Då kan du fortsätta att upptäcka fina verksamheter i närliggande byar: ”En liten bit av Medelhavet”, ”Smedjan”, ”Pastafabriken”, ”Jord och Bord”, “Bella på Österlen”…

 

Hagestads smultronställen